Tasectan

Τύποι-είδη διάρροιας

Ανάλογα με τη διάρκεια η διάρροια ορίζεται ως οξεία εάν διαρκεί λιγότερες από 14 ημέρες, εμμένουσα αν διαρκεί περισσότερες από 14 ημέρες και χρόνια εάν περισσότερες από 30 ημέρες.

Ο όρος λοιμώδης διάρροια υποδηλώνει την εμφάνιση διάρροιας που οφείλεται σε κάποιον λοιμώδη παράγοντα. Νοσοκομειακή διάρροια ορίζεται η διάρροια που εμφανίζεται 72 ώρες μετά την είσοδο στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την World Gastroenterology Organization, τα κλινικά σύνδρομα της διάρροιας ταξινομούνται στις ακόλουθες κατηγορίες

1. Οξεία διάρροια, 3 επεισόδια διαρροϊκής κένωσης κατά το τελευταίο 24ωρο.

2. Δυσεντερία, παρουσία ορατού μακροσκοπικώς αίματος στις κενώσεις.

3. Επίμονη ( εμμένουσα ) διάρροια, επεισόδια κενώσεων με διαρροϊκούς χαρακτήρες που διαρκούν πάνω από 14 ημέρες.

Αντώνιος Αντωνιάδης Ειδικός παθολόγος, MD, PhD, MsC
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Μεταπτυχιακό στη Μοριακή Φυσιολογία , ΕΚΠΑ
Επιστημονικός συνεργάτης Α‘ Παθολογικής κλινικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝ Λαϊκό

Tips

Προτού φύγετε για τις διακοπές και τα ταξίδια σας, καλό είναι να πάρετε κάποιες προφυλάξεις. Ενημερωθείτε και προετοιμάστε κατάλληλα το ταξιδιωτικό φαρμακείο σας:

  • Παυσίπονα ή αντιπυρετικά
  • Αντιδιαρροϊκό σκεύασμα
  • Αντισταμινικά
  • Γάντια μιας χρήσης
  • Αντισηπτικό
  • Βαμβάκι
  • Γάζες
  • Αυτοκόλλητο επίδεσμου
  • Ψαλίδι
  • Θερμόμετρο
  • Αντιβακτηριακή κρέμα
  • Κρέμα για εγκαύματα
  • Κολλύριο

Tips

Μην ξεχνάτε να πλένετε συχνά τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα:

  • μετά την αλλαγή της πάνας του μωρού
  • τη χρήση της τουαλέτας
  • το φτέρνισμα ή τον βήχα,
  • πριν την παρασκευή των γευμάτων
  • μετά τον χειρισμό ωμών κρεάτων

Tips

Για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης μικροβίων που μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, προτείνεται:

  • Η αποστείρωση των βρεφικών σκευών
  • Η κατανάλωση παστεριωμένων προϊόντων
  • Το καλό ψήσιμο των κρεάτων
  • Η χρήση του ψυγείου για την συντήρηση των τροφίμων, Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Tips

Για την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου ελεγχόμενες μελέτες έδειξαν ότι τροφές που είναι καλά ανεκτές είναι:

  • άμυλα (π.χ. ρύζι, πατάτα, ψωμί)
  • άπαχο κρέας, φρούτα (μήλο, μπανάνα)
  • γιαούρτι και λαχανικά (π.χ. καρότο)

Tips

Όταν ταξιδεύετε, καλό είναι να αποφεύγετε:

  • τροφές που δεν είναι μαγειρεμένες σωστά
  • τροφές από μη εγγυημένα εστιατόρια
  • το μη εμφιαλωμένο νερό
  • τα παγάκια
  • τα φρούτα ή λαχανικά με τη φλούδα τους

Tips

Ένας βαριά αφυδατωμένος ασθενής, εφόσον μπορεί να προσλάβει υγρά από το στόμα μπορεί να καταναλώσει κάποιο έτοιμο διάλυμα σε φακελλίσκο αραιωμένο σε νερό (ηλεκτρολύτες) ή να λάβει ένα διάλυμα εύκολο στην παρασκευή, αποτελούμενο από:

  • 3,5 γραμμάρια αλάτι
  • 2,5 γραμμάρια σόδα
  • 1,5 γραμμάριο χλωριούχο κάλιο και
  • 20 γραμμάρια ζάχαρη, όλα διαλυμένα σε ένα λίτρο νερό