Tasectan

Διαιτολόγιο. Τι να τρώμε και τι να αποφεύγουμε.

Τροφές που δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νόσου είναι όλες αυτές οι οποίες είναι δύσπεπτες ή επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου. Αναφέρουμε ενδεικτικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και παράγωγα, γλυκά, φρούτα ΚΑΙ χυμοί φρούτων, λαχανικά, τηγανητά, σάλτσες, πατατάκια (γαριδάκια κ.λ.π.), κιμάς, ζαμπόν, μπέικον.

Ειδικά για το γάλα αρκετός κόσμος πιστεύει ότι είναι καλό σε έναν ασθενή για τη διάρροια, γεγονός που δεν ισχύει. Η γαστρεντερίτιδα (λοιμώδους ή μη αιτιολογίας) συχνά προκαλεί διάσπαση της λακτάσης του λεπτού εντέρου και μπορεί επίσης να προκαλέσει παρατεταμένη ελάττωση της δραστηριότητας αυτού του ένζυμου. Η λακτάση είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση της πρωτεΐνης του γάλακτος, και κατά συνέπεια η μη λειτουργία της έχει ως αποτέλεσμα συσσώρευση της πρωτεΐνης του γάλακτος με απότοκο μετεωρισμό (φούσκωμα) και επιδείνωση της διάρροιας και του πόνου. Να σημειωθεί ότι πολλά από τα είδη που αγοράζει κανείς σε παντοπωλεία και όλα τα συντηρητικά που περιέχονται στις τροφές περιέχουν πρωτεΐνη γάλακτος, συνεπώς το έτοιμο ή και συσκευασμένο φαγητό έχει πολλές πιθανότητες να επιδεινώσει τα συμπτώματα της διάρροιας.

Να σημειωθεί ότι το όφελος από τη χρήση προβιοτικών-πρεβιοτικών και την κατανάλωση γιαουρτιού αναφορικά με τη διάρροια δεν έχει αποδειχτεί σε ενήλικες ασθενείς.

Από την άλλη πλευρά τροφές και υγρά που επιτρέπονται είναι οι ακόλουθες: ΝΕΡΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ, Βρασμένο ρύζι (λαπάς), φιδές, αναψυκτικά τύπου cola ή σόδα (όχι πορτοκαλάδες, λεμονάδες κ.λ.π.), τσάι με λεμόνι, χυμός κομπόστας (όχι το φρούτο-για τα παιδιά μπορεί να αραιωθεί με λίγο νερό), κοτόπουλο βραστό (στήθος χωρίς πέτσα), μακαρόνια άσπρα, κράκερ, ψωμί-φρυγανιές, βραστό αυγό, κατά προτίμηση με τη σειρά που αναφέρονται. Γενικά για την ανανέωση των εντερικών κυττάρων βοηθούν ιδιαίτερα οι βραστές αμυλούχες τροφές (πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά , σιτάρι και βρώμη) συνοδευόμενες από αλάτι. Αν η διάρροια είναι πολύ υδαρής, μπορεί να βοηθήσει η κατανάλωση σούπας και βραστών λαχανικών με μπισκότα, καθώς και η χρήση coca –cola.

Η εφαρμογή της παραπάνω δίαιτας ακολουθείται για 2-3 ημέρες και σταδιακά προσθέτουμε στο διαιτολόγιο τις διάφορες τροφές με τελευταία τα όσπρια και τα βαριά λιπαρά φαγητά. Σημαντικό είναι και πρέπει να τονίζεται στον ασθενή ότι τα γεύματα θα πρέπει να είναι μικρά σε μέγεθος και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας (6 φορές την ημέρα), ενώ η κατανάλωση υγρών θα πρέπει να είναι συνεχής.

Αντώνιος Αντωνιάδης Ειδικός παθολόγος, MD, PhD, MsC
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Μεταπτυχιακό στη Μοριακή Φυσιολογία , ΕΚΠΑ
Επιστημονικός συνεργάτης Α‘ Παθολογικής κλινικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝ Λαϊκό

Tips

Προτού φύγετε για τις διακοπές και τα ταξίδια σας, καλό είναι να πάρετε κάποιες προφυλάξεις. Ενημερωθείτε και προετοιμάστε κατάλληλα το ταξιδιωτικό φαρμακείο σας:

  • Παυσίπονα ή αντιπυρετικά
  • Αντιδιαρροϊκό σκεύασμα
  • Αντισταμινικά
  • Γάντια μιας χρήσης
  • Αντισηπτικό
  • Βαμβάκι
  • Γάζες
  • Αυτοκόλλητο επίδεσμου
  • Ψαλίδι
  • Θερμόμετρο
  • Αντιβακτηριακή κρέμα
  • Κρέμα για εγκαύματα
  • Κολλύριο

Tips

Μην ξεχνάτε να πλένετε συχνά τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα:

  • μετά την αλλαγή της πάνας του μωρού
  • τη χρήση της τουαλέτας
  • το φτέρνισμα ή τον βήχα,
  • πριν την παρασκευή των γευμάτων
  • μετά τον χειρισμό ωμών κρεάτων

Tips

Για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης μικροβίων που μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, προτείνεται:

  • Η αποστείρωση των βρεφικών σκευών
  • Η κατανάλωση παστεριωμένων προϊόντων
  • Το καλό ψήσιμο των κρεάτων
  • Η χρήση του ψυγείου για την συντήρηση των τροφίμων, Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Tips

Για την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου ελεγχόμενες μελέτες έδειξαν ότι τροφές που είναι καλά ανεκτές είναι:

  • άμυλα (π.χ. ρύζι, πατάτα, ψωμί)
  • άπαχο κρέας, φρούτα (μήλο, μπανάνα)
  • γιαούρτι και λαχανικά (π.χ. καρότο)

Tips

Όταν ταξιδεύετε, καλό είναι να αποφεύγετε:

  • τροφές που δεν είναι μαγειρεμένες σωστά
  • τροφές από μη εγγυημένα εστιατόρια
  • το μη εμφιαλωμένο νερό
  • τα παγάκια
  • τα φρούτα ή λαχανικά με τη φλούδα τους

Tips

Ένας βαριά αφυδατωμένος ασθενής, εφόσον μπορεί να προσλάβει υγρά από το στόμα μπορεί να καταναλώσει κάποιο έτοιμο διάλυμα σε φακελλίσκο αραιωμένο σε νερό (ηλεκτρολύτες) ή να λάβει ένα διάλυμα εύκολο στην παρασκευή, αποτελούμενο από:

  • 3,5 γραμμάρια αλάτι
  • 2,5 γραμμάρια σόδα
  • 1,5 γραμμάριο χλωριούχο κάλιο και
  • 20 γραμμάρια ζάχαρη, όλα διαλυμένα σε ένα λίτρο νερό