Η διάρροια αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα της παιδικής ηλικίας, ευθυνόμενη για το 9% των εισαγωγών παιδιών ηλικίας <5 ετών, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, η οξεία διάρροια, βρίσκετε στην πρώτη θέση ως αιτία θανάτου στον παιδικό πληθυσμό. Στα παιδιά ως διάρροια ορίζεται η αύξηση της συχνότητας των κενώσεων και του όγκου αυτών, αλλά και η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε νερό σε σύγκριση πάντα με την προηγούμενη σύσταση τους, η οποία διαφέρει από παιδί σε παιδί. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη ετερογένεια σε ότι αφορά τις «φυσιολογικές» κενώσεις μεταξύ των παιδιών .
Καταυτό τον τρόπο για ένα θηλάζον βρέφος θεωρείτε φυσιολογικό να έχει κένωση μετά από κάθε θηλασμό, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχουν μία ή και περισσότερες κενώσεις την ημέρα, δίχως αυτό να είναι παθολογικό. Η σοβαρότερη επιπλοκή που μπορεί να επιφέρει η διάρροια είναι η αφυδάτωση. Τα βρέφη και τα μικρά σε ηλικία παιδιά αφυδατώνονται γρηγορότερα, κάποιες φορές ακόμα και σε διάστημα μικρότερο της μίας ημέρας. Η σοβαρού βαθμού αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, εγκεφαλική βλάβη και να οδηγήσει σε βαριές επιπλοκές . Η διάρροια διαχωρίζεται σε οξεία ( διάρκεια <2 εβδομάδες ) και χρόνια ( διάρκεια >2 εβδομάδες), με την οξεία να αποτελεί την συχνότερη μορφή.
Τα συνηθέστερα αίτια της οξείας διάρροιας είναι
1. Λοιμώδης γαστρεντερίτιδες
2. Τροφικές δηλητηριάσεις
3. Χρήση αντιβιοτικών
4. Τροφικές αλλεργίες.
Βασιλική Ζούβελου, MD, PhD, MsC, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής,τμήμα Παιδονευρολογίας, Παίδων Αγ. Σοφία