Τα μέτρα προφύλαξης αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση των οξέων διαρροιών. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μια από της καλύτερες μεθόδους προφύλαξης της βρεφικής διάρροιας καθώς το μητρικό γάλα είναι εμπλουτισμένο με ανοσοσφαιρίνες , λακτοφερρίνες και άλλα συστατικά που προφυλάσσουν το γαστρεντερικό σύστημα από τις λοιμώξεις.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την απλή πρακτική του συχνού πλυσίματος των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κυρίως μετά την αλλαγή της πάνας, μετά την χρίση της τουαλέτας, μετά από φτέρνισμα ή βήχα, αλλά και πριν την παρασκευή των γευμάτων και μετά τον χειρισμό ωμών κρεάτων, που είναι μια αποτελεσματική και εύκολη μέθοδος προφύλαξης.
Η αποστείρωση των βρεφικών σκευών και ο βρασμός του νερού, που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία των γευμάτων, για τουλάχιστον πέντε λεπτά, μπορούν επίσης να προφυλάξουν έναντι των λοιμώξεων και να περιορίσουν την εξάλειψη της λοίμωξης στο σπίτι και στους παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα η κατανάλωση παστεριωμένων προϊόντων, το καλό ψήσιμο των κρεάτων καθώς και η χρήση του ψυγείου για την συντήρηση των τροφίμων, αποτελούν καλές πρακτικές παρεμπόδισης της ανάπτυξης μικροβίων. Τέλος η αλόγιστη χρίση αντιβιοτικών οδηγεί σε αύξηση της συχνότητας της διάρροιας, ενώ η μη αιτιολογημένη χορήγησή τους στην οξεία διάρροια μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών και να παρατείνει την ίαση.
Βασιλική Ζούβελου, MD, PhD, MsC
Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής,τμήμα Παιδονευρολογίας, Παίδων Αγ. Σοφία