Τροφές που δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νόσου είναι όλες αυτές οι οποίες είναι δύσπεπτες ή επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου. Αναφέρουμε ενδεικτικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και παράγωγα, γλυκά, φρούτα ΚΑΙ χυμοί φρούτων, λαχανικά, τηγανητά, σάλτσες, πατατάκια (γαριδάκια κ.λ.π.), κιμάς, ζαμπόν, μπέικον.
Ειδικά για το γάλα αρκετός κόσμος πιστεύει ότι είναι καλό σε έναν ασθενή για τη διάρροια, γεγονός που δεν ισχύει. Η γαστρεντερίτιδα (λοιμώδους ή μη αιτιολογίας) συχνά προκαλεί διάσπαση της λακτάσης του λεπτού εντέρου και μπορεί επίσης να προκαλέσει παρατεταμένη ελάττωση της δραστηριότητας αυτού του ένζυμου. Η λακτάση είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση της πρωτεΐνης του γάλακτος, και κατά συνέπεια η μη λειτουργία της έχει ως αποτέλεσμα συσσώρευση της πρωτεΐνης του γάλακτος με απότοκο μετεωρισμό (φούσκωμα) και επιδείνωση της διάρροιας και του πόνου. Να σημειωθεί ότι πολλά από τα είδη που αγοράζει κανείς σε παντοπωλεία και όλα τα συντηρητικά που περιέχονται στις τροφές περιέχουν πρωτεΐνη γάλακτος, συνεπώς το έτοιμο ή και συσκευασμένο φαγητό έχει πολλές πιθανότητες να επιδεινώσει τα συμπτώματα της διάρροιας.
Να σημειωθεί ότι το όφελος από τη χρήση προβιοτικών-πρεβιοτικών και την κατανάλωση γιαουρτιού αναφορικά με τη διάρροια δεν έχει αποδειχτεί σε ενήλικες ασθενείς.
Από την άλλη πλευρά τροφές και υγρά που επιτρέπονται είναι οι ακόλουθες: ΝΕΡΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ, Βρασμένο ρύζι (λαπάς), φιδές, αναψυκτικά τύπου cola ή σόδα (όχι πορτοκαλάδες, λεμονάδες κ.λ.π.), τσάι με λεμόνι, χυμός κομπόστας (όχι το φρούτο-για τα παιδιά μπορεί να αραιωθεί με λίγο νερό), κοτόπουλο βραστό (στήθος χωρίς πέτσα), μακαρόνια άσπρα, κράκερ, ψωμί-φρυγανιές, βραστό αυγό, κατά προτίμηση με τη σειρά που αναφέρονται. Γενικά για την ανανέωση των εντερικών κυττάρων βοηθούν ιδιαίτερα οι βραστές αμυλούχες τροφές (πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά , σιτάρι και βρώμη) συνοδευόμενες από αλάτι. Αν η διάρροια είναι πολύ υδαρής, μπορεί να βοηθήσει η κατανάλωση σούπας και βραστών λαχανικών με μπισκότα, καθώς και η χρήση coca –cola.
Η εφαρμογή της παραπάνω δίαιτας ακολουθείται για 2-3 ημέρες και σταδιακά προσθέτουμε στο διαιτολόγιο τις διάφορες τροφές με τελευταία τα όσπρια και τα βαριά λιπαρά φαγητά. Σημαντικό είναι και πρέπει να τονίζεται στον ασθενή ότι τα γεύματα θα πρέπει να είναι μικρά σε μέγεθος και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας (6 φορές την ημέρα), ενώ η κατανάλωση υγρών θα πρέπει να είναι συνεχής.
Αντώνιος Αντωνιάδης Ειδικός παθολόγος, MD, PhD, MsC
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Μεταπτυχιακό στη Μοριακή Φυσιολογία , ΕΚΠΑ
Επιστημονικός συνεργάτης Α‘ Παθολογικής κλινικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝ Λαϊκό