Οι ηλικιωμένοι ασθενείς πάσχουν συχνά από διάρροια και αυτό μπορεί να οφείλεται σε όλα τα αίτια που προκαλούν διάρροια σε άτομα μικρότερης ηλικίας.
Η βασική διαφορά είναι όμως ότι οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν συνήθως φάρμακα ήδη για άλλες ασθένειες, και συνεπώς μπορεί να εμφανίσουν εντονότερα συμπτώματα σε σχέση με ένα άτομο μέσης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι είναι ευαίσθητοι στην αφυδάτωση και επίσης εμφανίζουν συχνότερα επιπλοκές λόγω των συνυπαρχόντων νοσημάτων τους. Ενδεικτικά , συχνά οι υπερήλικες εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση και λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή με διουρητικά. Η έλευση διάρροιας σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη λήψη του διουρητικού οδηγεί εύκολα σε αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
Ένα άλλο στοιχείο είναι η ύπαρξη της ψευδοδιάρροιας που παρατηρείται στις μεγάλες ηλικίες. Σε έντονη δυσκοιλιότητα όταν το κατώτερο τμήμα του παχέος (ορθό) είναι εξαιρετικά γεμάτο, μικρές ποσότητες υγρού περιεχομένου μπορεί να ξεφεύγουν γύρω από τα σκληρά κόπρανα δίνοντας την εντύπωση της διάρροιας. Συνεπώς είναι ένα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένες εντυπώσεις.
Η λήψη πολλαπλών φαρμάκων σε μεγάλες ηλικίες μπορεί επίσης να οδηγεί σε διάρροια ως παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής, και ειδικά η συχνή λήψη αντιβιοτικών προσκαλεί συχνά επεισόδια εμμένουσας διάρροιας στις μεγάλες ηλικίες με ή χωρίς την ανάπτυξη ψευδομεμβρανώδους κολίτιδας[10].
10. DuPont, H.L., Persistent Diarrhea: A Clinical Review. Jama, 2016. 315(24): p. 2712-23.
Αντώνιος Αντωνιάδης Ειδικός παθολόγος, MD, PhD, MsC
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Μεταπτυχιακό στη Μοριακή Φυσιολογία , ΕΚΠΑ
Επιστημονικός συνεργάτης Α‘ Παθολογικής κλινικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝ Λαϊκό